2016-01-14 14:29:26• hírek • Szatmár.ro

Megemlékezések és határozottabb politizálás

A Német Demokrata Fórum politikai szövetséget alapítana a választásokra. Jelöltjük is van.

Csütörtök délben tartott sajtótájékoztatót a Német Demokrata Fórum a megyei, a városi és a regionális szervezet elöljáróinak részvételével. A januári hónapban megtartandó megemlékezések mellett a közelgő helyhatósági választásokról is szó volt.

A sajtótájékoztatón kiderült: a szervezetnek jelen pillanatban hét polgármestere és 7 alpolgármestere van Szatmár megyében, ami egyfajta rekord, hiszen eddig 4-5 polgármesterrel büszkélkedtek. A céljuk, hogy megtartsák a jelenlegi számot. Szatmárnémeti esetében az NDF egy szövetséget hozna létre, amelyben elsősorban az RMDSZ-re és a PNL-re számít. Leitner János megyei NDF elnök szerint, bár az említett politikai szervezeteknek van polgármesterjelöltje, a szövetségen belül közvéleménykutatással döntenék el, kit küldjenek harcba. Az NDF nemrég elvégzett közvéleménykutatásának eredményei alapján Ressler Stefant nevezték meg saját jelöltként.

Januárban a Német Dekokrata Fórum szervezésében több helyszínen is megemlékeznek a deportáltakról. 1945-ben ugyanis Szatmár megyéből több mint 5 ezer svábot hurcoltak el kényszermunkára a Szovjtetunióba - közülük ezer személy nem tért vissza. Január 2-án már tartottak egy megemlékezést Csanáloson. Nagykárolyban és Kaplonyban január 17-én, Nagymajtényban január 19-én, Erdődön és Kálmándon január 24-én, Túrterebesen és Krasznabélteken január 31-én tartanak megemlékezést.

A megyei szintű megemlékezést január 24-én, Szaniszlón tartják majd - azon a településen, ahonnan a svábok mellett magyarokat és románokat is kényszermunkára vittek. 11 órától a helyi templomokban emlékeznek meg az áldozatokról, majd 12.30-kor megkoszorúzzák a deportáltak emlékművét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: